• تاریخ انتشار : شنبه 8 فوریه 2025 - 14:47
  • کد خبر : 420
  • چاپ خبر
رئیس مرکز تبیان مطرح کرد:

عرصه‌های سه‌گانه تربیت خانواده که پدران باید به آن توجه کنند/ ضعف در این عرصه‌ها آینده کشور را بدتر از گذشته می‌کند

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعیسی حسینی مزاری طی سخنانی در مراسم بزرگداشت مرحوم الحاج مدیر عبدالعلی شریفی در غرب کابل، ضمن تسلیت به خانواده و بستگان آن مرحوم، از جایگاه ارزشمند او در خدمت به دین و مکتب تجلیل کرد و ضمن اشاره به دو وظیفه مهم پدران در خانواده یعنی تامین معاش و تربیت؛ از عرصه‌های دینی، اجتماعی و سیاسی به عنوان سه عرصه وظایف تربیتی پدران نام برد و به تشریح آنها پرداخت.

خبرگزاری صدای افغان(آوا)-کابل: مراسم ختم مرحوم الحاج کربلایی مدیر عبدالعلی شریفی با حضور صدها نفر از مردم غرب کابل به شمول خانواده، بستگان، دوستان و ارادتمندان آن مرحوم در غرب کابل، شهرک عرفانی، مسجد امام علی علیه‌السلام، برگزار شد.

مدیر کربلایی شریفی، شخصیتی خدوم به جامعه و محب اهل‌بیت(ع)
حسینی مزاری در سخنان خود با تأکید بر شخصیت برجسته مرحوم شریفی اظهار داشت: صحبت درباره شخصیتی که ده‌ها سال در این کره خاکی زیسته و عمر گران‌ بهای خود را در راستای خدمت به دین، مذهب و مکتب اهل‌بیت(ع) صرف کرده است، فرصت زیادی می‌طلبد اما به صورت خلاصه باید گفت که بدون شک، بازماندگان نیکوکار و تربیت‌یافته وی، بهترین گواه بر شخصیت برجسته آن مرحوم هستند.

وی همچنین از داماد این مرحوم، حجت‌الاسلام والمسلمین یار محمد رحمتی، به عنوان یکی از شخصیت‌های علمی، اجتماعی و مبارز برجسته افغانستان یاد کرد و گفت: آقای رحمتی علاوه بر جایگاه علمی و دینی، از مجاهدان شناخته‌شده افغانستان است که در حوادث مختلف، از جمله انفجار ۷ جدی در مرکز تبیان، حضور داشت و جزو شهدای زنده این حادثه است. خدمات ارزنده وی و سایر وابستگان مرحوم شریفی، قطعاً به عنوان باقیات صالحات برای آن مرحوم محسوب خواهد شد.

رئیس مرکز تبیان در ادامه به اهمیت باقیات صالحات و تأثیر آن بر جایگاه اخروی افراد اشاره کرد و افزود: انسان اگر از خود بازماندگان صالح و کارهای خیر به جا نگذارد، اعمال او در آخرت تنها مصرف مقطعی خواهد داشت. اما اگر نسل‌های بعدی او راه خیر را ادامه دهند، ثواب و برکات آن تا روز قیامت به حساب وی نوشته خواهد شد.

تامین معاش و تربیت، دو وظیفه اصلی پدران در خانواده
حسینی مزاری در بخش دیگری از سخنان خود به نقش مهم پدران در خانواده اشاره کرد و نقش اول او را تامین معاش حلال برشمرد و افزود: پدران باید از راه حلال کسب روزی کنند تا خانواده‌های آنان از تغذیه سالم و پاک برخوردار باشند. خانواده‌ای یک خانواده خوشبخت و موثر در اجتماع می‌شود و دنیا و آخرتش ساخته خواهد شد که از معاش سالم و حلال تغذیه کرده باشد.

وی با اشاره به اهمیت تأمین معیشت حلال و سالم، تاکید کرد: پدران باید با وسواس و دقت، از راه‌های حلال و سالم کسب درآمد کنند، زیرا تغذیه خانواده از مال حرام، تأثیرات منفی بر روح و جسم افراد می‌گذارد و آینده آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. او همچنین بر لزوم رعایت حقوق دیگران، پرداخت خمس و زکات و توجه به نیازهای فقرا تأکید کرد.

رئیس مرکز تبیان وظیفه دوم پدران را تربیت صحیح فرزندان دانست و خاطرنشان کرد: خانواده‌هایی که تربیت صحیح داشته باشند، جامعه‌ای سالم و قدرتمند خواهند ساخت. مشکلات اجتماعی از جمله ترورها، ناامنی، جنگ‌های داخلی، سرقت و امثال آن ریشه در ضعف تربیت خانوادگی دارد. وی تأکید کرد: یک پدر مسئول، هم در دنیا سعادتمند خواهد بود و هم در آخرت روی‌سرخ و سرفراز با پیامبر اکرم(ص) محشور خواهد شد.

حسینی مزاری از پدران خواست که با جدیت به این دو وظیفه مهم توجه کنند تا آینده‌ای روشن برای فرزندان و جامعه و کشور رقم بخورد. به گفته وی، نقش تربیت در شکل‌گیری جامعه‌ای سالم و موفق حیاتی است و اگر خانواده‌ها به درستی تربیت شوند، جامعه‌ای سالم، قوی و رو به پیشرفت خواهیم داشت.

تربیت معرفتی، اولین وظیفه پدران در عرصه تربیتی است

حسینی مزاری بر اهمیت تربیت معرفتی در خانواده تأکید کرد و گفت: اولین وظیفه تربیتی پدران، رشد معرفت دینی در خانواده است. اگر پدران زمینه را برای درک و فهم صحیح دین فراهم کنند، بسیاری از مشکلات اجتماعی و اخلاقی برطرف خواهد شد.

وی با اشاره به تأثیر تربیت معرفتی و دینی در تحولات تاریخی افغانستان، اظهار داشت: اگر در طول تاریخ، ملت افغانستان توانسته در برابر استعمارگران پیروز شود، به دلیل حضور فرزندان متدینی بوده که در خانواده‌های مذهبی و تحت تربیت پدران مؤمن رشد یافته‌اند.

حسینی مزاری تأکید کرد که معرفت دینی قوی، باعث ایجاد روحیه شهادت‌طلبی و مقاومت در برابر ظلم می‌شود و اگر این بُعد در تربیت فرزندان نادیده گرفته شود، جامعه دچار تفرقه و وابستگی به بیگانگان خواهد شد و آنان نیز با سوءاستفاده از این مسئله به دخالت در امور کشور و ضربه زدن به منافع ما اقدام می‌کنند.

او در ادامه به معضلات ناشی از ضعف تربیت دینی اشاره کرد و افزود: کسانی که در کنار بیگانگان علیه ملت خود ایستادند، کسانی که قوم‌گرایی را بر منافع ملی ترجیح دادند و کسانی که تفرقه‌های مذهبی ایجاد کردند، همگی محصول تربیت نادرست و ضعف پدران در انتقال صحیح معارف دینی هستند.

حسینی مزاری ضمن تأکید بر وحدت اسلامی، گفت: در جامعه‌ای که معرفت دینی حاکم باشد، اختلافی میان شیعه و سنی نخواهد بود. زیرا خدای ما یکی است، پیامبر ما یکی است و ائمه معصومین (ع) نیز مورد احترام همه مسلمانان‌اند. بنابراین، دامن زدن به اختلافات مذهبی، نتیجه جهل دینی و سوءاستفاده دشمنان از این ناآگاهی است.

تربیت اجتماعی، دومین وظیفه پدران در عرصه تربیتی است
حسینی مزاری در ادامه سخنان خود درباره وظایف تربیتی پدران در خانواده، بر اهمیت تربیت اجتماعی فرزندان تأکید کرد و گفت: پدران نباید فرزندان خود را طوری تربیت کنند که فقط به فکر خود باشند، بلکه باید آن‌ها را با روحیه اجتماعی و مسئولیت‌پذیری نسبت به دیگران بار بیاورند.

وی با انتقاد از بی‌تفاوتی برخی افراد نسبت به مشکلات جامعه افزود: اگر کسی بگوید مشکلات دیگران به من ربطی ندارد، فردا هم کسی برای کمک به او قدمی برنمی‌دارد. این تفکر جامعه را به انزوا، ضعف و وابستگی می‌کشاند. حسینی مزاری تأکید کرد که اگر خانواده‌ها از مشکلات همسایگان، قریه، شهر، ولایت و کشور خود غافل باشند، جامعه‌ای ضعیف و وابسته شکل خواهد گرفت که قدرت دفاع از خود را نخواهد داشت.

وی با اشاره به تأثیر فقر و بی‌توجهی اجتماعی بر رشد تروریسم اظهار داشت: بیش از ۹۰ درصد کسانی که در حملات انتحاری و اقدامات تروریستی شرکت می‌کنند، هموطنان خود ما هستند. این افراد به دلیل فقر، بی‌توجهی اجتماعی و سوءاستفاده دشمنان، جذب گروه‌های تروریستی می‌شوند و علیه مردم خود اقدام می‌کنند.

رئیس مرکز تبیان همچنین بر نقش انفاق و کمک‌های اجتماعی و پرداخت وجوهات شرعی در تقویت جامعه تأکید کرد و گفت: اگر هر فردی خمس و زکات خود را پرداخت کند و ثروتمندان جامعه، دارایی خود را در مسیر کمک به نیازمندان به کار گیرند، فقر کاهش یافته و زمینه سوءاستفاده دشمنان از جوانان ما از بین خواهد رفت.

حسینی مزاری تاکید کرد که پدران خانواده باید فرزندان خود را با روحیه مسئولیت‌پذیری و دغدغه نسبت به مشکلات اجتماعی تربیت کنند تا جامعه‌ای قدرتمند و باعزت شکل گیرد و از وابستگی به بیگانگان رهایی یابد.

تربیت سیاسی، سومین وظیفه پدران در عرصه تربیتی است
حسینی مزاری در ادامه سخنان خود در راستای وظایف تربیتی پدران در خانواده، به اهمیت تربیت سیاسی فرزندان اشاره کرد و گفت: نباید خانواده‌ها تنها در بُعد اجتماعی رشد کنند، بلکه باید روحیه تحلیل سیاسی نیز در آن‌ها تقویت شود تا بتوانند حق را از باطل تشخیص دهند و در مسیر درست قرار بگیرند.

وی تاکید کرد: «اینگونه نباشد که فقط بحث اجتماع باشد و فرزند و خواهر و برادر ما بدون جهت، بدون تحلیل سیاسی، بدون اینکه تشخیص بدهند کدام حق است و کدام باطل است، بیایند دست کمک بدهند و کارهای اجتماعی کنند،‌ نخیر! چنین روندی شایسته یک جریان اسلامی و شایسته یک کشور اسلامی نیست.»

رئیس مرکز تبیان با اشاره به تجارب تاریخی افغانستان تصریح کرد: ما انگلیس‌ها را از در بیرون کردیم، اما به دلیل نداشتن بصیرت سیاسی، درک نکردیم که آنها کسانی هستند که اگر از در بیرون شوند از پنجره باز می‌گردند. سال‌ها بعد شوروی‌ها را شکست دادیم، اما مجاهدین به دلیل عدم تشخیص درست، درگیر جنگ‌های داخلی شدند و شهرهای مختلف بویژه کابل را تخریب کردند و دشمن توانست از این ناآگاهی سوءاستفاده کند.

وی گفت: «رهبران و شخصیت‌هایی که در راس احزاب و سازمان‌ها بودند نتوانستند تشخیص بدهند که دیگر زمان کنار گذاشتن اسلحه و بازسازی کشور فرا رسیده است و باید وحدت و اتحاد داشت و نباید در مسیر سیاست‌های دشمنان قرار گرفت. متاسفانه این روحیه در سطح کشور حاکم نشد و مجاهدان و رهبران جهادی ما ضعیف عمل کردند و دشمن قوی عمل کرد و دیدیم که بعد از پیروزی به چه مشکلات و معضلاتی گرفتار شدیم.»

حسینی مزاری به ۲۰ سال حضور آمریکا در افغانستان اشاره کرد و گفت: آمریکایی‌ها تنها در میدان جنگ به ما ضربه نزدند، بلکه بیشترین آسیب را در عرصه فرهنگی وارد کردند. استراتژی فساد، ترویج بی‌ بند و باری، انحرافات اخلاقی و تضعیف بنیان خانواده، از مهم‌ترین اقدامات آنان بود که باعث نابودی هویت و ارزش‌های اسلامی شد.

وی با بیان اینکه در طول این سال‌ها بیش از ۱۷۰ هزار نفر در بمباردمان‌های آمریکایی‌ها شهید شدند، اما از سوی دیگر میلیون‌ها نفر در عرصه فرهنگی و اجتماعی، شهید فکری شدند، خاطرنشان کرد: اگر مردم ما تحلیل سیاسی درستی داشتند، چنین ضرباتی را متحمل نمی‌شدند.

رئیس مرکز تبیان از پدران خانواده‌ها درخواست کرد تا فرزندان خود را با تحلیل و درک سیاسی پرورش دهند و تأکید کرد: نباید اجازه دهیم دشمن با شعارهای فریبنده، هویت و استقلال کشور ما را زیر سؤال ببرد.

وی افزود: برادرانی که تا هنوز پدر نشدند و خواهرانی که تا هنوز مادر نشدند، تلاش کنند در راستای تربیت سیاسی فرزندان خود کوشا باشند. باید فرزندانی زرنگ، هوشیار، حق طلب، استکبار ستیز و فرزندانی در کنار حق و در برابر باطل تربیت کنند. اگر پدران امروز به وظایف خود عمل نکنند آینده افغانستان بدتر از گذشته خواهد بود.

حسینی مزاری تاکید کرد: پدران برای ارتقای زندگی اقتصادی، ارتقای زندگی معرفتی، ارتقای زندگی اجتماعی و ارتقای زندگی سیاسی این کشور بسیار بسیار مهم‌اند و اگر در آینده ما معضلی ببینیم ناشی از تربیت ناصحیح فرزندان خواهد بود.

حسینی مزاری خاطرنشان کرد: تربیت سیاسی در کنار تربیت اجتماعی و معرفتی، لازمه شکل‌گیری یک جامعه قدرتمند، مستقل و آگاه است. اگر ملت ما در برابر سیاست‌های دشمنان بصیرت داشته باشد، هیچ قدرت خارجی نمی‌تواند بر سرنوشت ما مسلط شود.

رئیس مرکز تبیان در بخش پایانی سخنان خود با تجلیل از مرحوم مدیر عبدالعلی شریفی، او را نمونه‌ای از یک شخصیت موفق در عرصه تربیت خانوادگی و اجتماعی دانست. وی با اشاره به تأثیرات مثبت تربیتی آن مرحوم گفت: ما نتیجه تربیت صحیح این مرد بزرگ را در فرزندان و بازماندگان او می‌بینیم. جناب آقای یار محمد رحمتی نمونه‌ای از این تربیت است که نه تنها در خانواده، بلکه در اجتماع نیز تأثیرگذار بوده و شاید صدها و هزاران انسان از راهنمایی‌های او بهره برده باشند.

حسینی مزاری با تاکید بر اینکه فرزندان صالح، بهترین سرمایه والدین در دنیا و آخرت هستند، افزود: امیدواریم ما نیز از مرحوم شریفی درس بگیریم و در مسیر تربیت صحیح خانواده‌های خود گام برداریم. اگر ما از دنیا رفتیم، اما عناصر مثبت و سالمی از ما باقی بمانند، فعالیت‌های آنان به‌عنوان صدقه جاریه در نامه اعمال ما ثبت خواهد شد و در روز قیامت، ما را سربلند خواهد کرد.

​​​​​​

لینک کوتاه

برچسب ها

ناموجود