- تاریخ انتشار : چهارشنبه 4 ژوئن 2025 - 10:18
- کد خبر : 691 چاپ خبر

پیروی از سیره اهلبیت(ع) راهکار مقابله با تفرقه و افراطگرایی در جامعه اسلامی است
آگاهان امور فرهنگی و اجتماعی در برنامه این هفتهی «گفتمان سازندگی» مرکز تبیان در کابل، حضرت امام محمدباقر(ع) را عالمی آگاه، مربیای دلسوز و بندهای مخلص خداوند توصیف کرده و تأکید نمودند که سراسر زندگی ایشان آمیخته با علم، ایمان و مبارزه بوده است. آنان همچنین خاطرنشان ساختند که پیروی از سیره اهلبیت(ع) تنها راهکار مقابله با تفرقه و افراطگرایی در جامعه اسلامی به شمار میرود.
خبرگزاری صدای افغان(آوا) ـ کابل: این گفتگو همزمان با فرارسیدن سالروز شهادت حضرت امام محمدباقر(ع)، امروز (چهارشنبه، ۱۴ جوزا) از سوی دفتر مرکزی مرکز فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی تبیان در کابل برگزار شد.
بانو عارفه فروغ، آگاه امور فرهنگی، در سخنانی با اشاره به جایگاه علمی امام محمدباقر(ع) گفت: همانطور که پیامبر بزرگ اسلام(ص) به ایشان لقب «باقر» بهمعنای شکافندهی علم اعطا فرمود، آن حضرت در دوران حکومت امویان با بهرهگیری از فرصتهای نسبی آن زمان، تلاش گستردهای در جهت ترویج علم و دانش در میان مسلمانان انجام دادند.
.jpg)
وی با تأکید بر شناخت صحیح از مبانی دینی افزود: ما باید منشأ و مبدا دین خود را بهدرستی بشناسیم و آگاه باشیم که از چه شریعتی پیروی میکنیم و این شریعت چگونه به ما منتقل شده است.
بانو فروغ با اشاره به ضرورت تقویت ارزشهای اخلاقی در جوامع اسلامی خاطرنشان کرد: امت مسلمه باید به اصولی چون صداقت، انصاف و گذشت پایبند باشد؛ چراکه نبود این ارزشها زمینهساز تفرقه و نفاق در جامعه خواهد شد. وی پیروی از راه و روش امامان معصوم(ع)، بهویژه امام محمدباقر(ع)، را راهکاری مؤثر برای ایجاد وحدت در جامعه عنوان کرد.
او افزود: محبت و مودت باید با تأسی از سیره اهلبیت(ع) در زندگی فردی و اجتماعی نهادینه شود و هر مسلمان باید اهلبیت را بهعنوان الگوی رفتاری خود قرار دهد تا مهر و دوستی در خانواده و جامعه گسترش یابد.
این آگاه امور فرهنگی یکی از اصول مهم در پیروی از اهلبیت(ع)، بهویژه امام محمدباقر(ع)، را دوری از افراط و تعصب دانسته و تأکید کرد که باید تلاش کنیم تا پدیدههای ناپسندی چون تفرقه و افراطگرایی را از جوامع اسلامی ریشهکن سازیم.
وی در پایان ضمن تأکید بر پیروی از علمای آگاه و عادل، بیان داشت: تبعیت از چنین علمایی در مسیر شناخت دین، شریعت و سیره اهلبیت(ع) میتواند در هدایت جامعه نقش مؤثری ایفا نماید.
در همین حال بانو فاطمه حیدری، آگاه امور فرهنگی، در این نشست به مناسبت بزرگداشت مقام امام محمدباقر(ع)، ایشان را از چهرههای برجسته و درخشان اهلبیت(ع) توصیف کرد و گفت: امام محمدباقر(ع) به دلیل علم گستردهای که داشتند، به لقب «باقرالعلوم» مشهور شدند.
.jpg)
وی با اشاره به نقش برجستهی امام محمدباقر(ع) در ترویج علوم اسلامی افزود: آن حضرت شاگردان بسیاری تربیت کرده و احادیث فراوانی نیز از ایشان روایت شده است. اخلاق نیکو، برخورد مهربانانه با مردم، و صبوری در برابر افراد نادان و بیادب از دیگر ویژگیهای بارز امام پنجم بوده که باعث جذب گستردهی مردم به مکتب اهلبیت(ع) شده بود.
بانو حیدری ادامه داد: امام محمدباقر(ع) در عبادت، نماز شب، تواضع در برابر خداوند و نیایش، الگویی کامل بودند و با برخورداری از بصیرت سیاسی و صبر در برابر ظلم، در دوران سخت و خفقان بنیامیه با حکمت و درایت به روشنگری و هدایت مردم پرداختند و فرهنگ اهلبیت(ع) را زنده نگه داشتند.
وی مبارزهی امام با تحریفات و بدعتها را نیز مورد تأکید قرار داد و افزود: امام باقر(ع) عالمی آگاه، مربیای دلسوز و بندهای مخلص بود که سراسر زندگیاش آمیخته با علم، ایمان و مبارزه بود؛ مجاهدتهایی که زمینهساز امامت پربار امام جعفر صادق(ع) شد.
بانو حیدری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش علما در جامعه، تأکید کرد: مسئولیت علما تنها به انتقال علم محدود نمیشود، بلکه آنان باید در تولید علم نیز فعال باشند تا جامعه را به سوی آگاهی، بیداری و رشد فرهنگی و اخلاقی سوق دهند.