• تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 15 می 2025 - 12:33
  • کد خبر : 645
  • چاپ خبر
در گفتمان «راه تعالی» مرکز تبیان قم مطرح شد:

آفریقا، قربانی خاموش افراط‌گراییِ هدایت‌شده/ استعمار، ریشه تفرقه و افراط‌گرایی است

نشست گفتمان راه تعالی دفتر مرکز تبیان در قم با موضوع «چالش افراط‌گرایی در جهان اسلام بویژه کشورهای مستضعف» با حضور طلاب و اندیشمندانی از کشورهای افغانستان، پاکستان، هند و آفریقا برگزار شد. کارشناسان در این گفتمان، ضمن تحلیل نقش استعمار و جهل مذهبی در تفرقه‌افکنی میان مسلمانان و ارائه راهکارهای علمی، فرهنگی و رسانه‌ای برای مقابله با این پدیده، بر ضرورت احیای وحدت امت اسلامی، تبیین گفتمان اخوت و تقویت جهاد تبیین از سوی علما و نخبگان دینی تأکید کردند.

خبرگزاری صدای افغان(آوا)-قم: نشست گفتمان علمی پژوهشی راه تعالی با موضوع «چالش افراط‌گرایی در جهان اسلام بویژه کشورهای مستضعف» با حضور طلابی از کشورهای مختلف از جمله افغانستان، پاکستان، هند و آفریقا، از سوی دفتر نمایندگی مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان در شهر مقدس قم برگزار شد.

در این نشست گفتمان، جمعی از طلاب دینی کشورهای مختلف با بیان دیدگاه‌های خود، بر ضرورت مقابله علمی، فرهنگی و رسانه‌ای با پدیده افراط‌گرایی و تبیین نقش وحدت اسلامی تأکید کردند.

سید حمزه موسوی، دبیر این گفتمان، در سخنان آغازین خود اظهار داشت که هدف ما از این نشست، بررسی علل و زمینه‌های بروز افراط‌گرایی در جهان اسلام، بویژه در کشورهای آسیب‌پذیر و مستضعف است؛ اینکه چرا گفتمان صلح و وحدت اسلامی تحت تأثیر جنگ‌ها، خشونت‌ها و ناهنجاری‌ها به حاشیه رانده شده و افراط‌گرایی به تهدیدی گسترده تبدیل شده است.

وی با تأکید بر اهمیت نقش علما و طلاب در جهاد تبیین و روایت‌گری واقعیات، افزود: ما باید از طریق گفتمان‌های علمی، پژوهشی، عمومی و رسانه‌ای، آگاهی جامعه را ارتقاء دهیم و با آموزش‌های هدفمند، زمینه‌های رشد افراط‌گرایی را خشکانده و مقابله مؤثری با آن داشته باشیم.

موسوی همچنین به تنش‌های اخیر میان هند و پاکستان اشاره کرد و آن را نمونه‌ای از تأثیرات افراط‌گرایی بر روابط منطقه‌ای دانست.

استعمار؛ ریشه تفرقه و افراط‌گرایی
در ادامه این نشست گفتمان، حجت‌الاسلام والمسلمین روح‌الله نجیمی، از طلاب افغانستان با اشاره به نقش استعمار در شکل‌گیری افراط‌گرایی در کشورهای اسلامی گفت: استعمارگران پس از مشاهده رشد علمی، اقتصادی و جغرافیایی جهان اسلام، برای مهار این بیداری اسلامی، سیاست “تفرقه بینداز و حکومت کن” را در پیش گرفتند.

این کارشناس افزود: بر این اساس، استعمارگران، مسلمانان را به فرقه‌ها و مذاهب مختلف تقسیم کردند تا با افروختن شعله‌های اختلاف، جوامع اسلامی را به جان هم بیاندازند.

حجت‌الاسلام نجیمی با انتقاد از غفلت مسلمانان نسبت به خطر نفوذ فکری و فرهنگی دشمن، تأکید کرد: اگر مسلمانان در مسیر جهاد تبیین که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز هست، حرکت نکنند، دشمنان با استفاده از جهل و ناآگاهی، امت اسلام را بیشتر متلاشی خواهند کرد.

افریقا؛ قربانی خاموش افراط‌گرایی هدایت‌شده
حجت‌الاسلام دکتر ثانی، اندیشمند مسلمان از قاره آفریقا، نیز در این نشست با تأکید بر شدت افراط‌گرایی در کشورهای آفریقایی، اظهار داشت: «افراط‌گرایی در آفریقا نتیجه مستقیم مشکلات داخلی و توطئه‌های خارجی است.

وی افزود: دشمنان با ایجاد اختلافات فرقه‌ای، از گروه‌های تندرو به‌ عنوان ابزار فشار استفاده می‌کنند و زمینه ناامنی و سلطه بر منابع این کشورها را فراهم می‌سازند.

دکتر ثانی تصریح کرد: «بسیاری از فرقه‌های افراطی که خود را برتر می‌دانند، در واقع تحت حمایت قدرت‌های طاغوتی قرار دارند. برای مقابله با این روند، باید اخوت اسلامی را بازسازی کنیم و در برابر جهل و تعصب، گفتمان و آگاهی‌ افزایی را جایگزین کنیم.»

در بخش دیگری از نشست گفتمان، آقای اشرف حسین عبدی، از طلاب هندوستان، با استناد به آیه شریفه «واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا» بر اهمیت وحدت میان مسلمانان تأکید کرد و گفت: «مشکل امروز امت اسلام، تمسک ظاهری به قرآن و غفلت از عترت است. باید بار دیگر به سفارش پیامبر گرامی اسلام مبنی بر رجوع به قرآن و اهل‌بیت علیهم‌ السلام بازگردیم.»

عبدی با بیان اینکه شبه‌ قاره هند دارای بیش از ۸۰ مذهب و جریان فکری است، گفت: «راه وحدت، عبور از تعصب و بازگشت به عقلانیت و گفتمان علمی و نخبگانی است. علما، نخبگان و جوانان تحصیل‌کرده، وظیفه دارند با ترویج تفکر اخوت اسلامی، فضای مناسب برای نزدیکی امت اسلام به یکدیگر را فراهم کنند.»

لینک کوتاه

برچسب ها

ناموجود